Biografi

Hanna Wiskari Griffiths

Musiken har alltid funnits i Hannas omgivning. Uppvuxen på västkusten, i Stenungsund, fann hon som 10-åring saxofonen och under tonårstiden förälskade hon sig i folkmusiken; en musik och en kultur som funnits närvarande sedan barnsben men som nu på allvar drabbade henne.

Idag är Hanna verksam som folkmusiker och pedagog i en mängd olika sammanhang, både i Sverige och internationellt. Hon tar sats i den svenska låtspelstraditionen, med ett hjärta som klappar lite extra för musiken från sina hemtrakter i västra Sverige, och ger sig ut i musikaliska projekt som rymmer såväl tradition som improvisation.
Hanna är utbildad vid folkmusikerprogrammet på Kungliga Musikhögskolan i Stockholm där hon tog examen våren 2005 och erhöll Bror Hjort föreningens stipendium för unga folkmusiker med motiveringen: ”för en såväl teknisk briljans som ett engagerat framförande på sopransaxofon med en lysande blandning av bevarande av kulturtraditioner och skapande och nydaning.”

Sedan dess har Hanna bott i Stockholm och Nya Zeeland, men är numera bosatt i Göteborg. Hon arbetar som frilansmusiker och pedagog med sina olika ensembler, projekt och som solist.

Pedagog

För Hanna har det konstnärliga utövande och det pedagogiska arbetet alltid gått hand i hand. Förutom sitt arbete vid Stenungsunds kulturskola arbetar hon flitigt som pedagog på frilansbasis.
Hanna är ofta ledare vid olika kurser, håller workshops och arbetar som saxofonpedagog. De senaste åren har hon bland annat jobbat på Ethno Sweden, Musikkonservatoriet i Odense, Hovrakursen, Västra låtverkstan, Grebbestad folkmusikfestival och mycket mer.

Kommentera